Zpožděný recept

Čas Velikonoc je za námi. A k nim neodmyslitelně patří velikonoční pečení. Právě proto bych se chtěla podělit o recept na beránka. Je spousty takových receptů, ale za tenhle se můžu zaručit. Příští rok se jistě bude hodit nebo klidně letos jen tak pro návštěvu. Neváhejte a vyzkoušejte. Litovat za žádnou cenu nebudete.

ruční šlehač

Dle toho, že zmizel během pár hodin, tak si dovoluji usoudit, že byl výborný. A recept ani není náročný na přípravu. Prvním a nejdůležitějším krokem je pořádně si vymazat a vysypat formu. Předejdete tím neúspěšnému vyndávání hotového beránka. Jelikož sama jsem tento úkon neudělala asi úplně dobře, tak vím proč zdůrazňuji právě tohle.
A teď k receptu samotnému. Základem těsta je šest vajíček z toho čtyři si rozdělíme na žloutky a bílky. Poté do žloutků a dvou celých vajec přidáme 200g krupicového cukru, vanilkový cukr a kdo chce, tak trochu citronové šťávy a nastrouhané c. kůry. Poslední dvě ingredience jsem nedávala, ale každý se rozhodne sám.

beránek bez formy

Vše vyšleháme do pěny a následně přimícháme pomalu sníh, který jsme si udělali z bílků. Sníh musí být úplně tuhý, aby nám později vzniklo nadýchané těsto. Nakonec 240g polohrubé mouky, promícháme opravdu zlehka, protože sníh je křehký. Už jen zbývá nalít do formy a hurá s tím do trouby. Na 180°C a nejméně na 40min. A díky tomu, že jsem nebyla precizní, tak jsem se naučila jeden trik. Cokoliv nejde vyklepnout z formy, tak na to dáme mokrou utěrku a chvilku tak necháme zakryté. A světe div se. Krásný a hlavně chutný beránek je hotový. Ještě mu můžete kolem krku připevnit stužku. A další design je jen na vás. Napadá mě, polít čokoládou by také nebylo na škodu. Přeju ať se vydaří a chutná všem. 

Zde je celý recept: 6 vajec, vanilkový cukr, 200g krupicového cukru (muže být i méně), citronová šťáva a nastrouhaná kůra, 240g polohrubé mouky.